Alıntı:
osman100 Nickli Üyeden Alıntı
yasin okuyun sözünü bir arastır bakalım , ölenin arkasından mi yoksa ölmek üzere olana mi okunuyor , abi birşeyden farklı anlam çıkaracaksak eger belkide peygamberimiz kalben degil manen ölülere okuyun dedi ? şimdi hadisi arapça inceleyelimmi ? İkraû alâ mevtâküm Yâsîn burdaki mevtaküm kökü mevta ölü veya vefat etmiş kişi anlamına geliyor islam alimleri bunu hakikat veya mecaz olarak 2türlü yorumlamıştır hakiki anlamına bakarsak Hadisin lafzı (sözü) olduğu gibi kabul edilir ve kelimeyi mecaza yormak için kesin bir sebep olmadığı savunulur.Hanefî ve Hanbelî mezhebi alimlerinin büyük çoğunluğu ile İbn Hibban gibi hadis bilginleri bu görüşü benimsemiştir. Hatta bazı alimler, "Hadis hem ölüm döşeğindekileri hem de ölmüş olanları kapsar, ikisine de okunmalıdır" diyerek iki görüşü birleştirmiştir.Son olarak Hz ibrahim as ın kuranda geçen duası namazda okuruz "Rabbimiz! Hesap görülecek günde beni, anne-babamı ve tüm müminleri bağışla." Şimdi bu dua kuranın içinde geçiyor ve tüm mumin ölen kalan gelecekte yaşacak olan geçmişte ölen bütün insanları kapsıyor dua şimdi ben bu Hz İbrahim as ın duasının aynısını tekrarlarsam mantıken kuran ayeti okumuş oluyorum ? Çünkü dua kuranda geçiyor ? Cumhurun (Alimlerin Büyük Çoğunluğunun) Görüşü: Hanefî, Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinin sonradan gelen alimleri, kişinin kendi yaptığı ibadetlerin sevabını (Kur'an okumak, sadaka vermek, dua etmek) bir başkasına bağışlayabileceğini ve bunun ölüye fayda vereceğini kabul etmiştir. Gerekçe olarak Kur'an okumanın bir tür ibadet ve dua olduğu, Allah'ın bu vesileyle ölüye rahmet edeceği belirtilir. Mantıken bu duayı yaparsam Kuranda geçen Haşr Suresi, 10. Ayet: "Onlardan sonra gelenler şöyle derler: Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma..."Bu duayı yaparsam yine mantıken kuran okumuş oluyorum çünkü kuran içindeki ayet?
|
ben hz. resulun yapmadıği bir şeyi yapmam,
okudugumun sevabının sahibi ben olmadığım için benim olmayan bir seyi kimseye hediye edemem,
okudugumdan sevap kazanıp kazanmadığimi bilmedigim bir şey hediye edilir mi?
neyse, ben ölünün arkasından hz resulun yaptigi gibi kuran okumuyorum, isteyen okur oda okuyanı bağlar