Alıntı:
Aslanismi Nickli Üyeden Alıntı
Benim rahmetli bi tanıdığımın mezarına gideceğim ama mezara gittiğim zaman mezara bırakacağım şeyler arıyorum o şeyler mesala Rahmetlinin ruhuna sevap yazılacak olan şeyler
Ne önerirsiniz kıymetli hocalarım
|
Bir adam, bir kabri ziyaret etmek istese, ona müstehap olan şey şudur: Önce, evinde iki rekat namaz kılar ve her rekatında, Fatihadan sonra, bir ayete'l-kürsi, üç def'a da İhlas-ı Şerif (kul hüvallahü ehad.......) süresini okur. Sevabını, o ölen zata bağışlarsa, Hz. Allah onun kabrine nur gönderir ve o namazı kılana da çok sevap yazar.
Sonra adam, boş sözlerle meşgul olmayarak, mezarlığın yolunu tutar. Kabre varınca, ayakkabılarını çıkarır. Sonra da arkası Kıbleye, yönü ölüye karşı oturur ve (= Ey mezar ehli, Allah'ın selamı üzerinize olsun. Allah, bizi de, sizi de bağışlasın. Siz, bizden önce gelip geçtiniz, biz de sizin izinizdeyiz. (yani arkanızdan varacağız, öleceğiz) der Garaib'de de böyledir.
Dua eylemek isteyince de ayağa kalkar ve yönünü kıbleye çev rir. Hızanetü'l-Müftin'de de böyledir.
Şayet, ziyaret edilen zat şehit ise, o zaman:
(= Sabrınız sebebiyle, Allah'ın selamı üzerinize olsun son yurt -ahiret yurdu- ne güzeldir. (Rad suresi Ayet 24)
Şayet, müslüman, ve kafir kabirleri karışıksa, o zaman da:
(Allah'ın selamı, hidayete, uyanların (= Müslüman olanların üzerine olsun." der. Sonra Fatiha süresini, ayete'l-kürsiyi, Süreyi Zilzali, Süreyi Tekasür'ü okur. Garaib'de de böyledir.
KABİR ZİYARETİNDE İHLAS OKUMAK
Ebü Bekir bin Ebü Said'in şöyle dediği rivayet olunmuştur. Kabirleri ziyarette müstehap olan ihlas süresini yedi defa okumaktır. Bana şöyle bir haber ulaştı: Her kim, kabristanda, ihlası, yedi defa okursa, eğer ölü bağışlanmamışsa bağışlanır. Eğer bağışlanmış ise, okuyan bağışlanır. Ve ihlası okuyan, sevabını meyyite (= ölüye) hediye eder. Zehiyre'de de böyledir.
Şayet, kabir ziyaret eden şahıs, İhlas Süresini on def'a okursa, o daha güzel olur.
Her kim, olgunluk gayesinde bulunursa tazarruunu yalvarışını ve duasını artırır. Başka süreler de okur.
(Kaynak: Fetavayi Hindiyye 12.cilt, Tercüme: Mustafa Efe, Akçağ yayınları, Sayfa:104-106)