Teyemmümün Hikayesi
TEYEMMÜMÜN HİKÂYESİ
Hazreti Âişe Radiyallâhû Anhâ Anlatıyor; Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimizin Seferlerinin Birinde, Kendisi ile Beraber Yola Çıktık. Mekke’ye Yakın Bir Yer Olan Beydâ yahût Mekke ile Medîne Arasında Bir Yer Olan Zâtü’l-Ceyş’te Bulunduğumuz Sırada Gerdanlığım Kaybolmuştu. Gerdanlığımı Arayıp Bulmak İçin Rasül Aleyhisselâm ile Birlikte Diğer İnsanlar da Burada Durdular. Bu Mahalde Su Olmadığı Gibi, Halkın da Yanında Su Bulunmuyordu. Bu Durum Üzerine İnsanlardan Bir Kısmı Ebû Bekr-i Sıddîk Radiyallâhû Anh’a Gelerek, “Âişe Ne Yaptı, Görmüyor musun? Peygamber Aleyhisselâm ile Beraberindeki İnsanlar da, Yanlarında Su Bulunmadığı Hâlde, Su Olmayan Bir Yerde Durdurttu.” Dediler. Bunun Üzerine Rasül-u Ekrem Efendimizin Başı Dizlerimde Olarak Uyurken Ebû Bekr-i Sıddîk Radiyallâhû Anh Geldi ve “Peygamber Aleyhisselâm ile Yanlarında Su Bulunmayan İnsanları da Susuz Bir Yerde Hapsettin!” Dedi ve Dilediğini Söyleyerek Beni Azarladı. Yumruğunu Sıkarak Arkama Vurmaya Başladı. Rasülullah Sallallâhû Aleyhi ve Sellem’in Dizimde Uyuması Sebebiyle Yumrukları Yiyor Fakât Yerimden Kımıldamıyordum. Bu Vâziyette Allah Rasülu Susuz Olarak Sabaha Kadar Uyudu. Bu Hâdise Üzerine Allahû Teâlâ Hazretleri “Su Bulamazsanız Temiz Toprak ile Teyemmüm Ediniz” Meâlindeki Âyet-i Kerîmeyi Nâzil Buyurdu.
Sonra, Üzerinde Bulunduğum Deveyi Kaldırdık ve Altında Kalmış Bulunan Gerdanlığı Bulduk.
[Buhârî & Müslim & Ebû Dâvûd & Neseî]