Bu gece kılınacak olan nâfile namazına: "Salatu'l-hayır = hayır namazı" denilmiştir ki, birçok rivâyette yüz rekâttır. Her rekâtında Fâtiha'dan sonra on ihlâs okumak ve iki rekâtta bir selâm vermek suretiyle yüz rekât kılınır. Ya da her rekâtında fâtiha'dan sonra yüz İhlâs okumak suretiyle on rekât da kılınabilir. Toplamı bin İhlâs eder.
----
Bu namazın bereketi, uğuru her tarafa yayılır. Bu namazın çok fazileti ve çok çok sevabı vardır. Hasan-o Basrî Radıyallâhü Anh şöyle demiştir:
Otuz sahâbî bana haber verdi ki:
----
"Bu gece, bu namazı kılan kimseye Allâh-ü Teâlâ yetmiş kere rahmet nazarıyla bakar ve her bakışında yetmiş ihtiyacını giderir. En küçüğü, günahlarını mağfiret etmesidir. {Gazâlî, İhya, 1/209-210}
----
Ayrıca bu yüz rekât namazı kılana, Cenab-ı Hak yüz melek gönderir. Otuzu, onu Cennetle müjdeler. Otuzu, ona Cehennem azabından kurtulacağına dair teminat verir. Otuzu, ondan dünya afetlerini def ederler. On tanesi de şeytanın hile ve tuzaklarını ondan uzaklaştırırlar..
{Elmalılı M. Hamdi YAZIR, Tefsir, 6/4293}
----
Hz. Ali Radıyallâhü Anh şöyle demiştir: Gördüm ki; Resûlüllah Sallallâhü Aleyhi ve Sellem Efendimiz, Şaban ayının yarısı yani Berat Gecesi kalktı, on dört rekât namaz kıldı. Namazı bitirdikten sonra oturdu ve: Fâtiha, İhlâs, Felâk ve Nâs Sûrelerini on dörder kerre, Âyete'l-kürsi ve Tevbe Sûresi 128. (Lekad caekûm...) âyet-i kerimesini birer kere okudu. Namazı ve okunmasını bitirdiği zaman, yaptığını gördüğüm şeylerden sordum. Şöyle buyurdu:
Gördüğün şeyin aynısını kim yaparsa, ona yirmi mebrur hac ve makbul yirmi senelik oruç mükâfatı verilir Ve o gün, yani onbeşinci gün eğer oruçlu olursa;
biri geçmiş, diğeri gelecek yıl olmak üzere iki yıl oruç tutmuş gibi mükâfatı, olur.
{Beyhekî, Şuabu'l İman, 3/386, No:3841}
|