Alıntı:
Rad Nickli Üyeden Alıntı
Bilmenin 3 çesiti var. İlmel Yakin, Aynel Yakin, Hakkel Yakin. Allah'ı bilgi ile bilmen seni İlmel yakin mertebesine götürür. Göz ile görüp bilmen seni Aynel yakin mertebesine götürür. Fakat sır ile bilmen seni hakkel yakin mertebesine götürür. Sır ile bilmek tüm sırra vakıf olmaktır bu da bekabillah makamıdır. Bu sebeple Allah'a inanan herkese mümin diyemediğimiz gibi bilen herkese de âlim diyemeyiz. Çünkü bilmenin dereceleri mevcut bu derecelerin ilk başında olan kişilere alim demek pek hoş olmaz. En azından aynel yakin bilme derecesine ulaşmak gerekir. Bunun içinde sadece zahiren değil batınen de Allah'ı bilme derecesine vakıf olmak gerekir. Sence müslümanların hepsi Allah'ı bilseydi bu kadar günahı kim işlerdi? Bu yüzden ilmel yakin derecesi en düşük derecedir. Allah'ı gerçekten bilen kişiler hakkel yakin insanlardır bunlarda veliullah kısmıdır. Bir şeyin sırrına vakıf olmadan ben oldum diyemez insan. Kendi nefsime konuşayım Allah'ı bilmekte noksanlığım olduğu için kendime ne alim derdim ne de alim dedirtirdim. Kemalde noksanlık, imanda noksanlıktır. Kendime ne cüretle biliyorum diyeyim ki...
|
Haklısın bu yoruma cevap için anca üzerine tefekkür etmem gerek
Şimdi gelelim 4 mezhep imamlarının birbiri ile çakışmasına hanbeli mezhebi ile şafi mezhebi birbiriyle çakışıyor galiba hanifi mezhebide ? Bu görüş ayrılığınada rahmet nazarıylamı bakmak gerek .
İbni teyemmiye ve şaffi imamı birbiri ile çakışıyor keza imam azamda öyle
Abdulkadir gelani de sonradan şafilikten hanbeli mezhebine geçiyor . birbirileriyle muhalefet ediyorlar hangisi sağcı ? Biz sağcı olan tarafı istiyoruz