04.12.24, 20:09
|
|
Gayretli üye
|
|
Forum Puanı: 804
Etiketlendiği Mesaj: 0 Mesaj
Etiketlendiği Konu: 0 Konu
|
|
Alıntı:
Yusufiyeli Nickli Üyeden Alıntı
Tevekkül, şüpheyi defetmek ve her şeyi mâlikü’l-mülk olan Allah’a havale etmektir. Anlatıldığına göre bir grup insan Cüneyd-i Bağdadi’nin yanına gelerek, “rızkımızı nerede arayalım?” diye sormuşlar, o da “nerede olduğunu biliyorsanız gidip orada arayın!” demiştir. Bunun üzerine soruyu soranlar, “rızkımızı Allah’tan mı isteyelim?” demişler, o da “Allah’ın rızkınızı unuttuğunu düşünüyorsanız bunu O’na hatırlatın” demiştir. Sonra onlar, “ne yani, bir yere kapanıp tevekkül mü edelim!” demişler, Cüneyd-i Bağdâdî ise, “Allah’ı denemek mi istiyorsunuz? Bu, düpedüz şüphedir!” demiştir. Sonra onlar, “peki ne yapalım?” demişler, o da “çare aramayı bırakın” demiştir. Ebû Süleyman ed-Dârânî, Ahmed b. Ebû’l-Havârî’ye şöyle demiştir: Ey Ahmed! Ahiret yolları çoktur, senin şeyhin de tevekkül hariç, bu yolların birçoğunu bilmektedir. Doğrusu ben tevekkül yolunun henüz kokusunu bile alamadım. Şöyle denilmiştir: Tevekkül; Allah’ın takdirinde olana güvenmek, insanların elinde olandan ümit kesmektir. Şöyle denilmiştir: Tevekkül; gönlü rızık arama hususunda ne yapacağını düşünmekten arındırmaktır. Haris el-Muhâsibî ’ye “tevekkül ehli kimsenin aklına tamah gelir mi?” diye sorulunca şöyle demiştir: Tevekkül eden kimsenin aklına tabiatı icabı tamah gelir, fakat bu ona zarar veremez. Çünkü insanların elinde olan şeylerden ümidini kesmiş olması, içinden tamahı söküp atmak için ona güç verir.
(kaynak: Kuşeyri Risalesi)
|
Kardeism dediklerini herşeyi denedim olmuyor lanetlenmiş gibi hissediyorum artık bıktım usandım olmuyor ne ben ne ailem kimse kalmadı huhayatta neyapayim intihar mı edeyim düşünüyorum belkide çözüm odur başka yol bulamıyorum cunku
Kimse yardım etmiyor neyapacam bjuyorum intihar etmeyi düşünüyorum artık
|