Alıntı:
Rmzn34 Nickli Üyeden Alıntı
Diyanete sorulmuş
Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.
Din İşleri Yüksek Kurulu 18.08.2017
bir bölümü faizden olan bir kurumdan hediye kabul etmiş oluyorsunuz. Aslında bu hediyenin de oraya yatırılan maaşlarınızın faizle işletilmesinden elde edildiğini yukarıda ifade etmiştim.
Bu durumda ne yapalım?
- Mümkünse maaşlarımızı faizli işlem yapmayan katılım bankalarına yatırıp oradan çekelim.
- Bunun mümkün olmadığı yerlerde ve şartlarda ise, verilen promosyonları alalım, ama -yoksul değilsek- bunu yoksullara verelim.
- Katılım bankaları faizsiz kurumlar olduğu için onlardan alınan promosyonun kullanılması caizdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Fıkıhcı Fatih Kalender Hoca efendi faizsiz katıl banka harici caiz değil ama alın ihtiyaç sahibine verin diyor.
Borcunuza faiz işliyorsa bu para kendi borcunuza kullanılabilirmi bilmiyorum? ama ben şahsen faiz işleyen borcumu öderdim
İmamı Rabbani hz öyle bir zaman gelecek ki herkes faiz yiyecek sendemi ya imam diyorlar ben ölmeyecek kadar yerim dediği nakl edilir Allahu alem.
Sağ olsun devletimiz bile faturalar vergiler catır catır faizini alıyor (faiz alanla verenin bir farkı yok) seçim zamanıda af çıkarıyır or konuyla alakalı değil ama siğaraya zam yapıp tütün satışını çoğaltıyor bu zamanda dağa çekilsen bir yanğının dumanından ölme ihtimalin bile var.
Siz öyle bir zamandasınız ki, içinizden kim emredildiklerinin onda birini bırakırsa helak olur; sonra öyle bir zaman gelecek ki, o zamanda yaşayanlardan kim emrolunduğunun onda birini yaparsa kurtulacaktır. buyurur. (Ramûzu’l-Ehadis s. 136, 1753, hadis Tabarani filkebir, İbn-i Adiy, Ebû Hureyre’den.
+ ( Tabi Hadisin şerhine de bakmak lazım)
|
Katılım bankaları faizsiz kurumlar olduğu için onlardan alınan promosyonun kullanılması caizdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
diyanetin verdigi bu fetva külliyen yalan,
faizsiz katilim bankasi yok, bu sistem müminlerin parasini bankaya kazandirmak icin ortaya çıkarılmiş bir sistem,
bu fetvayi veren diyanet uzun yillardir devletten aldığı ödeneği en yüksek faiz veren veren bankaya yatiran bir kurum,
bu sistem faizi normal göstermek icin toplumda iyi bilinen bir din adami
****enflasyon olan ülkelerde enflasyon orani kadar faiz almak serbesttir***
diye fetva verdi...
yani neyi neresinden tutsan elinde kalacak bir durumdayiz