Alıntı:
Karanfil gece Nickli Üyeden Alıntı
Kulun darda kaldığında sığınacağı, medet umacağı ve yardım isteyeceği yegâne merci şüphesiz Yaratıcı'dır; nitekim Fatiha Suresi'nde "Yalnızca Sana ibadet eder ve yalnızca Senden yardım dileriz" buyrulur. Büyük zatlara ve pîrlere duyulan hürmet ve sevgi her zaman baş tacıdır, ancak A'raf Suresi 188. ayette bizzat Peygamber Efendimiz'e bile "De ki: Allah'ın dilemesinden başka kendime ne bir fayda ne de bir zarar verme gücüne sahibim" denilmesi emredilmiştir. Peygamberin dahi bu vasıflarla donatılmadığı bir yerde, beşerî makamları doğrudan yardım mercii olarak görmek inancın tevhidi temeliyle çelişebilir. Mürşitlerin asıl vazifesi insanları hakikate ve ilme ulaştıran birer rehber olmaktır; gaybtan tasarruf eden veya yardım ulaştıran aracılar olarak görülmemelidirler. Ölçüyü menkıbevi rivayetlerden ziyade ilahi kelamla sabitlemek en selametli yoldur.
|
Sevgili kardeşim yazımın neresinde gördün ve hangi yerinden bu anlamı çıkardın Hepimiz Allahtan yardım istiyoruz o dilemeden yaprak kıpırdamıyor Hangi mürşitten ilim ve manevi terbiye haricinde ne istemişiz tasavvufu iyi anlamak lazım burada Mâide Suresi'nin 35 Ey iman edenler! Allah'tan korkun, O'na yaklaşmaya vesile arayın ve O'nun yolunda çaba harcayın ki kurtuluşa eresiniz."Yani burdaki çogu kişiye sorsan murşitsiz zikir çekilmez icazetsiz ilim yapılmaz derler niçin ? Neden havas ilminde bile yalnızca kitaplara yazanı uygulasak olmuyormu neden icazete gerek duyuyoruz çünkü icazet sahibi kişi hem kişiyi hazırlar hemde manevi koruma saglar hemde tecrübelidir başına gelecekler hakkında bilgi sahibi yapar.Bu arada gayp demişssin Gaybı yalnız Allah bilir ve Allahın bildirdigide bilir hz hızır ve hz musa kıssası örnegini verebilirm burda hz hızırın daha çocuk yaştaki çocugu öldürüp gelecekti zararı def etmiştir.Velhasılkelam hiçbir zaman hiç bir beşeri makamı dogrudan yardımcı merci olarak görmedim.Allah yolunda yürüyenlerle birlikte yürümenin bir zararı oldugunu görmeyiyorum ben kendim psikolojiden bir örnek vereyim psikoloji okudum İnsan psikolojisi etkileşime açıktır; kiminle vakit geçirirseniz onun ahlakı, neşesi veya kasveti size bulaşır.Arkadaşını söyle sana kim oldugunu söyleyim?ve son olarak Tek başına yürüyen çabuk yorulur ve nefsin tuzaklarına daha kolay düşer; salih çevre ise kişiyi günahtan koruyan bir kalkan olur.